Duizenden Senegalezen trotseren betogingsverbod

In de Senegalese hoofdstad Dakar heeft de politie een betoging tegen president Abdoulaye Wade uiteengedreven met traangas, wapenstokken en waterkanonnen. De betogers nemen het niet dat Wade een loopje neemt met de grondwet en kandidaat is voor een derde ambtstermijn.
De betogers werd onder meer toegesproken door zanger Youssou N'Dour, die niet mag deelnemen aan de verkiezingen

Tot de betoging was opgeroepen door het oppositieplatform M23. De ordediensten waren massaal aanwezig en slaagden erin te verhinderen dat de betoging zich op gang trok. Enkele betogers zijn ook opgepakt.

Op 26 februari zijn er presidentsverkiezingen in Senegal en Wade is kandidaat voor een derde opeenvolgende termijn.

Volgens de oppositie houdt de president zich niet aan de griondwet, die voorschrijft dat een president slechts twee opeenvolgende ambtstermijn kan aanblijven. Maar volgens het Senegalese Hooggerechtshof is die grondwet aangenomen tijdens de eerste ambtstermijn van Wade, waardoor die eerste periode dan ook niet meetelt.

De oppositie is er niet in geslaagd een eenheidskandidaat naar voor te schuiven, wat de kansen op een zege voor Wade alleen maar vergroot.