Ex-toplui Fortis hebben beleggers misleid

Volgens een rechtbank in Utrecht hebben Fortis en de gewezen toplui Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler de aandeelhouders bewust verkeerde informatie gegeven net voor het debacle van de groep in 2008. Ex-voorzitter Maurice Lippens gaat vrijuit.

Een groep ontevreden aandeelhouders van Fortis had in de Nederlandse stad Utrecht een proces aangespannen. Ze verweten de groep en enkele voormalige toplui dat die in de zomer van 2008 bewust de financiële toestand rooskleuriger hadden voorgesteld dan die in het echt was. Korte tijd later ging de groep Fortis ten onder.

De rechtbank in Utrecht heeft die beleggers nu gelijk gegeven. Zo vindt de rechter dat zowel de groep Fortis als ex-CEO Jean-Paul Votron (boven) en voormalig financieel directeur Gilbert Mittler in de zomer van 2008 meermaals verkeerde informatie hebben gegeven.

Voormalig voorzitter van de raad van bestuur Maurice Lippens heeft volgens de rechter geen verkeerde informatie bekendgemaakt en gaat dus vrijuit. De andere betrokkenen hebben nu drie maanden de tijd om in beroep te gaan.

De rechtbank heeft nog niets beslist over eventuele schadevegoeding voor de beleggers. Daartoe zal later een aparte procedure worden opgestart.

Jean-Paul Votron was tussen 2004 en 2008 CEO van de bank- en verzekeringsgroep Fortis. In die periode nam hij samen met Royal Bank of Scotland en Santander deel aan de overname van de Nederlandse tegenhanger ABN Amro, wat Fortis zuur opbrak toen de financiële crisis losbarstte.

Daarop kreeg hij de schuld voor het debacle en in juli 2008 moest hij opstappen. Votron kreeg toen wel een bonus van 1,3 miljoen euro. Eind september van dat jaar ging Fortis onderuit.

Ageas gaat in beroep

De verzekeraar Ageas -de opvolger van Fortis- betreurt in een mededeling de veroordeling in Utrecht en wil die beslissing in beroep aanvechten.