Geen Lichtfestival in Gent volgend jaar

Er komt volgend jaar geen Lichtfestival in Gent. De volgende editie is pas over twee jaar. Dat heeft schepen van Cultuur Lieven Decaluwé gezegd in de commissie Cultuur.

De afgelopen editie van het Lichtfestival in januari lokte een recordaantal bezoekers naar het centrum van Gent. Over de vier dagen vergaapten in totaal bijna 500.000 mensen zich aan de lichtjes aan en in verschillende gebouwen.

De grote mensenmassa veroorzaakte onder andere problemen aan sommige lichtinstallaties. Op piekmomenten moesten de mensen het traject daarom in één richting volgen. Het succes van het festival leidde ook tot grote verkeersproblemen.

Al meteen na het festival was er sprake van om het Lichtfestival een jaartje te laten rusten. De Gentse schepen van Cultuur Lieven Decaluwé (ProGent) bevestigde dat gisteren in een vergadering van de commissie Cultuur. De volgende editie vindt dus pas over twee jaar plaats.

Het is volgens Decaluwé ook de bedoeling om het festival in te toekomst om de twee jaar te laten plaatsvinden. Zo'n groot evenement moet grondig worden voorbereid, redeneerde hij. Hij benadrukte ook dat er nog meer veiligheidsmaatregelen moeten komen. Ook de kostprijs is een belangrijk argument.

Groen stelde zich in de commissie vragen bij de omvang van het evenement. Volgens Groen-gemeenteraadslid Bram Vandekerckhove zou er beter een hogere culturele waarde aan het festival gegeven worden, in plaats van het te organiseren vanuit het oogpunt van citymarketing. Dat zal volgens hem ook tot minder bezoekers leiden.

Meest gelezen