Iran voert nucleair pokerspel nog op

Het Iraanse regime heeft naar eigen zeggen nieuwe centrifuges in gebruik genomen voor de verrijking van uraniuim. Tegelijk dreigt Teheran om de oliebevoorrading van een aantal Europese landen stop te zetten.

De Iraanse televisie toonde president Mahmoud Ahmadinejad terwijl die in de kernfabriek van Natanz nieuwe centrifuges inspecteerde. Die zouden veel sneller en veel meer uranium kunnen verrijken. Volgens Iran zouden er nu 9.000 van die nucleaire centrifuges werken in fabrieken in Natanz, Qomm en Isfahan.

Tegelijk dreigt het regime in Teheran om de olieleveringen aan Frankrijk, Spanje, Griekenland, Portugal en Nederland stop te zetten. Het gaat om een reactie tegen plannen van de Europese Unie om vanaf juli geen olie meer in te voeren vanuit Iran. Dat is een onderdeel van economische sancties die Teheran tot wat soepelheid moeten bewegen inzake het kerndispuut.

Iran heeft echter de inkomsten uit die olie broodnodig. In totaal gaat 18% van de Iraanse olie naar de EU. Europa wil tegen juli andere leveranciers. Teheran zou kunnen terugvallen op China, maar dat land wil dan wel goedkopere prijzen bedingen en tussen beide landen is er daarover onenigheid.

Het Westen en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) vermoeden dat Iran werkt aan een atoombom. Naarmate dat onderzoek vordert, nemen de spanningen in de regio toe. Analisten sluiten een nieuwe oorlog in de olierijke (Arabisch/Perzische) Golf niet meer uit.