Italië en Nederland zakken in een recessie

Italië, Nederland en Tsjechië zijn nu officieel in een recessie terechtgekomen. De eurozone schreef vorig jaar een mingroei van -0,3% in de boeken, maar kon een openlijke recessie vermijden.

In het vierde kwartaal viel het bbp in Italië met -0,7% terug. Dat is het dubbele van wat verwacht werd. In het derde trimester was de Italiaanse economie al met 0,2% gekrompen. Twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve groei worden als een recessie beschouwd. Voor het hele jaar was er nog een groei van 0,4%.

Ook Nederland schreef de voorbije kwartalen met rode cijfers. In december was er een mingroei van -0,7% en in september werd -0,4% in de tabellen genoteerd. Voor heel 2011 was er nog wel een groei van 1,2%. Ook Tsjechië is in een recessie beland.

De eurozone kende in het voorbije trimester een mingroei van -0,3%, maar is nog niet in een recessie. Dat komt deels door de sterker dan verwachte groei in Frankrijk, dat vorig jaar een groei van 1,7% kon optekenen.

Opvallend is ook dat Duitsland het voorbije kwartaal een negatieve groei van -0,2% optekende, maar over het ganse jaar was er nog een positief cijfer van 3%.

Eerder was al bekendgemaakt dat ook ons land nu officieel in een recessie is gekomen. Voor dit jaar verwacht de Nationale Bank een daling van de economie met -0,1%.