Keulen geeft eerherstel aan heksen

De gemeenteraad van de Duitse stad Keulen heeft eerherstel verleend aan alle veroordeelde en terechtgestelde heksen. Ook de katholieke kerk zit verveeld met de geschiedenis van de heksenvervolging.

Eerder hadden kleinere Duitse gemeenten al eerherstel gegeven aan de op hun grondgebied geëxecuteerde heksen en ook in Keulen was er binnen de gemeenteraad een grote meerderheid gewonnen voor dat idee.

Aartsbisschop Meisner van Keulen vraagt overigens dat de katholieke kerk schuld zou bekennen aan de eeuwenlange vervolging van heksen. De evangelisch-lutherse kerk in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren heeft dat al gedaan.

In het Duitse rijk zouden in de 16e en 17e eeuw minstens 25.000 vrouwen, maar ook mannen en kinderen gemarteld en gedood zijn omdat ze van hekserij werden beschuldigd. In heel Europa zouden in die periode 40.000 tot 60.000 vermeende heksen afgeslacht zijn.

In de 18e eeuw nam de vervolging geleidelijk af onder invloed van de Verlichting en het humanisme. De laatste executie vond plaats in 1782 in het Zwitserse kanton Glarus.