Mediacommissie wil hoorzittingen rond reality-tv

Vlaams parlementslid Philippe De Coene (SP.A) stelt voor om een reeks hoorzittingen te houden rond het thema van de reality-tv. Dat maakte de voorzitter van de commissie Media bekend naar aanleiding van een reeks in het weekblad Humo.

De voorbije weken pakte Humo uit met een reeks over reality-tv. Het weekblad schetst een opvallend beeld van wat er zich afspeelt achter de schermen van realityreeksen. Deze week brengt Humo de zogenoemde wurgcontracten ter sprake die productiehuizen aan de deelnemers van hun realityprogramma's voorleggen.

Volgens Vlaams parlementslid De Coene (foto in tekst) zit er in de artikels stof genoeg om het debat in het Vlaams Parlement te voeren. Hij pleit dan ook om hoorzittingen te houden in de commissie Media. Op basis van de hoorzittingen met de betrokkenen zou het Vlaams Parlement dan een aanbeveling kunnen formuleren.

"Zeer slecht voor het imago van de audiovisuele sector"

In "De Ochtend" op Radio 1 noemde ook Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V) de informatie in Humo "verbazingwekkend". Hij wil Vlaams minister van Media Ingrid Lieten interpelleren over de zaak. "De minister moet haar collega's van Werk Monica de Coninck en van Sociale Zaken Laurette Onkelinx oproepen om deze wanpraktijken grondig te onderzoeken", zegt hij.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat productiehuizen zich gedragen alsof ze boven de wet staan", gaat Yüksel verder. "Het imago van de audiovisuele sector staat op het spel. De grenzen van reality-tv moeten dan ook dringend vastgelegd worden".