Nieuwe eretitel en standbeeld voor Kim Jong-il

In Noord-Korea heeft Kim Jong-il postuum een nieuwe eretitel gekregen. De in december overleden geliefde leider is benoemd tot opperbevelhebber of "generalissimo", de hoogst mogelijke militaire rang. In Pyongyang is ook een groot bronzen standbeeld onthuld.
Het Noord-Koreaanse regime voert de personencultus rond Kim Jong-il nog op

Kim Jong-il treedt in de voetsporen van zijn vader Kim Il-sung, die de titel in 1992 ontving, 2 jaar voor zijn dood. Tussen 1994 en december afgelopen jaar leidde Kim Jong-il het streng communistische Noord-Korea. Sinds enkele maanden is zijn zoon Kim Jong-un de nieuwe machthebber.

Maar het Noord-Koreaanse regime zet de verheerlijking van de overleden heerser intussen voort. Tijdens zijn leven stond hij onder andere bekend als de geliefde leider. Vandaag heeft hij er de titel van "generalissimo" bijgekregen.

Volgens een officiële mededeling krijgt Kim Jong-il de eretitel omdat hij het nationale leger geleid heeft "langs het pad van overwinning en glorie". Bovendien heeft hij "een enorme bijdrage geleverd aan de wereldvrede en de stabiliteit", zo klinkt het.

Morgen zou Kim Jong-il 70 geworden zijn. Donderdag is daarom uitgeroepen tot "Dag van de stralende ster" in Noord-Korea. Overal in het land zullen er herdenkingen plaatsvinden. Gisteren werd al een groot bronzen standbeeld van de overleden leider onthuld in de hoofdstad Pyongyang.

Het monument beeldt Kim Jong-il en zijn vader Kim Il-sung uit, beiden rijden te paard. De huidige leider Kim Jong-un was niet aanwezig op de onthulling van het beeld. De voorbije maanden werden ook al postzegels en munten verspreid met de afbeelding van Kim Jong-il.

Meest gelezen