Oliepijpleiding ontploft in Syrische stad Homs

In de Syrische stad Homs is een belangrijke oliepijpleiding geëxplodeerd. De staatsmedia wijzen naar "gewapende terroristen", volgens de oppositie is het regime de schuldige. Morgennamiddag stemt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt.
De oliepijpleiding in Homs was al verschillende keren een doelwit

Het geweld in Syrië gaat onverminderd voort. In de stad Homs, het bolwerk van de gewapende opstand tegen president Bashar al-Assad, wordt zwaar strijd geleverd tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Volgens de opstandelingen bombardeerden vanmorgen 2 militaire vliegtuigen de oliepijpleiding. Het is al de derde keer dat de leiding wordt geviseerd, al gebeurde dat de vorige keren met artilleriegeschut. De staatsmedia geven de schuld aan "gewapende terroristen". Vanmorgen is het Syrische leger ook met tanks de stad Hama binnengevallen.

VN buigt zich morgen over Syrië-resolutie

Morgennamiddag stemt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt. De afgelopen dagen hebben Saudi-Arabië en Qatar een tekst voorbereid die gisteren verspreid werd aan de leden van de Algemene Vergadering. De tekst is gelijkaardig aan de Syrië-resolutie waartegen Rusland en China binnen de VN-Veiligheidsraad begin februari hun veto gebruikten, tot ongenoegen van de VS en Europa.

In de Algemene Vergadering zijn, in tegenstelling tot in de Veiligheidsraad, alle lidstaten van de VN vertegenwoordigd en bestaat er geen vetorecht. Diplomaten gaan er dan ook vanuit dat de resolutie aangenomen zal worden. Er is een ruime steun van westerse en Arabische landen.

Maar de resolutie zal vooral een symbolische waarde hebben. Resoluties waarover in de Algemene Vergadering wordt gestemd, hebben niet dezelfde bindende status als resoluties in de Veiligheidsraad.

De nieuwe resolutie eist van de Syrische regering dat de aanvallen tegen de bevolking ophouden. Voorts steunt de tekst de inspanningen van de Arabische Liga voor een overgang naar een democratisch regime en wordt de aanstelling van een speciale VN-gezant voor Syrië gevraagd. De resolutie maakt geen melding van de vraag van de Arabische Liga voor een gezamenlijke vredesmissie met de VN.

Rudi Vranckx: "Stapsgewijze escalatie"

VRT-journalist Rudi Vranckx was gisteren aan de grens tussen Turkije en Syrië. Hij sprak er met gedeserteerde soldaten en constateerde dat de situatie vrijwel uitzichtloos is geworden. De VN-resolutie is een nieuwe stap in de escalatie van het conflict, klinkt het.

"Een volgende stap zou zijn dat men bufferzones gaat creëeren aan de grensstreek met Turkije, waar de mensen verzorgd kunnen worden en humanitaire hulp binnengebracht kan worden. Maar dan is het erg dichtbij dat de buitenwereld effectief erbij betrokken raakt", zegt Vranckx.