Proces tegen Ratko Mladic start op 14 mei

De rechtszaak tegen de Servische oud-generaal Ratko Mladic begint op 14 mei. Dat heeft het internationaal Joegoeslaviëtribunaal bekendgemaakt. De 69-jarige Mladic wordt vervolgd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tussen 1992 en 1995.

Aanvankelijk zou het proces eind maart van start gaan, maar de datum is verzet om zowel de aanklagers als de verdediging meer tijd te geven om zich voor te bereiden.

Eerder werd bekend dat hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal zijn aanklacht wil bewijzen met hulp van 410 getuigen. 158 getuigen moeten hun verhaal mondeling komen vertellen in de rechtszaal.

Wie is Mladic ?

Mladic stond aan de leiding van Bosnisch-Servische troepen die in de jaren 90 massamoorden zouden hebben gepleegd. De oud-generaal wordt onder meer beschuldigd van de genocide in Srebrenica (1995) waar 8.000 moslims zijn afgemaakt. Mladic spreekt de beschuldingen tegen.

Vorig jaar mei werd Mladic aangehouden in Servië, waar hij zich jarenlang schuilhield. Kort daarna werd hij overgebracht naar de gevangenis van Scheveningen. Daar zit hij nog altijd vast.