Rood fluit blauw terug over indexsysteem

De socialistische regeringspartijen, vooral de PS, wijzen het proefballonnetje van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo af om te sleutelen aan de index. Vicepremier Laurette Onkelinx was duidelijk: aan de index wordt niet geraakt.
Laurette Onkelinx geeft een duidelijke boodschap aan Open VLD

Aanleiding voor het proefballonnetje van De Croo was een studie van de Nationale Bank, naar verluidt vroegtijdig gelekt door gouverneur Luc Coene, in een vorig leven kabinetschef van ex-premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

Wat is het probleem van onze index? Volgens de Nationale Bank staat ons land alleen in de eurozone met zijn indexmechanisme en dreigt er gevaar voor een inflatoire spiraal. De Nationale Bank stelt voor om te sleutelen aan het indexmechanisme, bijvoorbeeld door de dure energie uit de korf te halen of door de index alleen te laten gelden voor de lagere inkomens.

Een schot voor de boeg van de socialisten in de regering. Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) gaat meteen in de tegenaanval. "Aan de index wordt niet geraakt. Het leidt alleen maar tot verarming van de mensen. Het regeerakkoord is duidelijk: aan de index wordt niet geraakt."

Ook bij de Vlaamse socialisten geen groot enthousiasme over de voorstellen van de Nationale Bank. "De index heeft geen zin als je er de belangrijkste producten uithaalt", zegt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A). "Je moet wel werken op de prijzen van die producten." Zoals bekend wil Vande Lanotte  de energieprijzen bevriezen.

De competitiviteit is het sleutelwoord

Na de bijeenkomst van het kernkabinet klonk Open VLD wat gematigder. "Het regeerakkoord zegt duidelijk dat het automatisme van het indexsysteem moet behouden blijven, en daar moeten we ons uiteraard aan houden", klonk het uit de mond van vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Maar de liberalen blijven erbij: "Vroeg of laat zal de regering zich moeten uitspreken over de competitiviteit van ons land en van onze bedrijven."

Van Quickenborne geeft wel toe dat de studie van de Nationale Bank nog niet af is. "De studie is nog onvolledig. De Nationale Bank heeft zelf gevraagd om de studie te kunnen vervolledigen na samenspraak met haar directiecomité en de regentenraad." Afwachten of dat de conclusies nog zal afzwakken.

In elk geval ziet ook CD&V een probleem met de competitiviteit. "Daar moet we iets aan doen", zegt vicepremier Steven Vanackere (CD&V). Hij wil na de begrotingscontrole alle mogelijke elementen bekijken, en het debat over de competitiviteit hoort daarbij.

Vande Lanotte wijst er nog op dat buurlanden als Frankrijk en Groot-Brittannië ook 20 procent van hun exportkracht hebben verloren, en daar hebben ze geen indexsysteem.