Toestel spoort opsporingsapparatuur in containers op

In de strijd tegen cocaïnehandel heeft het Antwerpse parket een nieuw fenomeen vastgesteld. Criminele organisaties sturen mensen uit om drugs uit containers te halen en geven hen daarbij een toestelletje mee waarmee ze kunnen nagaan of de politie bepaalde opsporingsapparatuur in de container verstopte.

In twee soortgelijke dossiers staan Poolse mannen terecht. Zij worden ervan verdacht dat een criminele organisatie hen uitstuurde om in de Antwerpse haven cocaïne uit een container te halen.

Het is de eerste keer dat hiervoor Polen terechtstaan. Tot nu toe deden criminele organisaties vooral een beroep op uithalers van Albanese of Marokkaanse origine. De mannen die nu terechtstaan, openden een container, maar vonden er geen cocaïne want de politie had die er al uitgehaald. Voor drugsbezit kunnen ze niet worden vervolgd. Het openbaar ministerie pakt het anders aan.

"Ik kan niet bewijzen wat ze er kwamen uithalen. Maar het misdrijf bendevorming volstaat. Ze waren er niet om bananen uit een container te stelen. Ze waren er om cocaïne uit te halen. Dat weet het kleinste kind", zegt de openbare aanklager Paul Van Tigchelt (foto).

Cocaïnehandelaren worden ook alsmaar inventiever. De politie ontdekte dat de zogenaamde uithalers tegenwoordig al op pad gaan met speciale apparatuur. "Met een 3G-signal detector kan andere apparatuur, zoals afluisterapparatuur van de politie, worden opgespoord", zegt Van Tigchelt nog.

Als ze met die apparatuur vaststellen dat de politie bijvoorbeeld een zendertje in de cocaïne verstopte, breken ze de container uiteraard niet meer open. Het parket vindt het belangrijk om ook die zogenaamde uithalers bij de kraag te vatten en effectief te straffen, zodat ze beseffen dat een klein karweitje als drugs uit een container halen in Antwerpen niet onbestraft blijft.