272.281 Vlaamse kinderen zeggen "nee" tegen pesten

Ketnet heeft vanmiddag samen met 272.281 Vlaamse leerlingen getoond dat pesten niet door de beugel kan. In scholen in heel Vlaanderen hebben kinderen gedanst en gezongen op het nummer "Move tegen pesten" van Brahim en Ketnet-wrapster Charlotte.
Brahim en Charlotte deden de "Move tegen pesten".

De "Move tegen pesten" werrd vanmiddag om 13.30 uur live uitgezonden vanuit de vrije basisschool De Waaier in Bertem. De "Move" is een initatief van Ketnet, het scholierentijdschrift Yeti en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten in het kader van de Vlaamse week tegen pesten.

De boodschap van de actie is: pesten is stom, pesten is klein. Je hoeft niet pesten om cool te zijn, zoals Charlotte en Brahim het zingen in het campagnelied. Tijdens de live-uitzending op Ketnet vanmiddag  waren er beelden te zien van kinderen uit alle uithoeken van Vlaanderen en onthulden Brahim en Charlotte hoeveel kinderen de "Move tegen pesten" uiteindelijk gedaan hebben.

Brahim, die zelf  in zijn jeugd ook met pesters te maken heeft gehad, noemt "Move tegen pesten" zoveel meer dan gewoon maar een lied. "Het is verschrikkelijk wat pesten met kinderen doet. Pesters beseffen soms zelf niet echt dat ze met hun gedrag iemand kwetsen. Daarom is het heel belangrijk dat we opkomen voor elkaar. Want samen zijn we sterker dan alleen."

"Ketnet draagt het hele jaar door de boodschap uit dat pesten niet kan", zegt netmanager Catherine Castille. "Maar naar aanleiding van de Vlaamse week tegen pesten schakelen we naar een hogere versnelling. We geven niet alleen het signaal dat pesten fout is. We laten de slachtoffers zien (en horen) dat ze niet alleen staan in hun strijd tegen pestgedrag."

Pesten op school: de cijfers

  • In Vlaamse scholen wordt gemiddeld 1 kind op 5 gepest
  • Bijna 1 kind op 20 heeft er dagelijks mee te maken
  • Minstens 200.000 leerlingen in 1.500 scholen zeggen vandaag nee tegen pesten