"Maandag beslissing over Griekenland"

De 17 ministers van Financiën van de eurozone zullen pas maandag beslissen of Griekenland een tweede noodlening van 130 miljard euro krijgt. Dat heeft Jean-Claude Juncker (foto), de Luxemburgse voorzitter van de eurogroep, gisteravond gezegd na afloop van een teleconferentie. Maar Juncker heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de groep "alle noodzakelijke maatregelen" voor Griekenland zal nemen.

Daarmee laat Juncker verstaan dat de tweede schijf van 130 miljard euro maandag dan toch zal worden gedeblokkeerd. Tijdens de 3,5 durende teleconferentie die gisteravond plaatsvond, werd nochtans geen overeenkomst bereikt.

De 17 ministers van Financiën willen het geld niet vrijgeven voor enkele hinderpalen uit de weg werden geruimd. Het gaat met name over de uitvoering van het Griekse hervormingsprogramma en het rapport over de duurzaamheid van de Griekse schuld.

Volgens Juncker echter is er de laatste dagen grote vooruitgang geboekt. Zo is er de garantie dat de twee belangrijkste regeringspartijen, de socialistische partij PASOK en de conservatieve Nea Dimokratia, het besparings- en hervormingsprogramma ook na de verkiezingen van april zullen uitvoeren.

De zogenoemde trojka, bestaande uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds, heeft ook de eurogroep het rapport over de duurzaamheid van de Griekse schuld overhandigd. Onder meer Nederland had dat rapport als primordiale voorwaarde vooropgesteld.

Ook positief volgens Juncker is dat de Griekse regering en de trojka erin geslaagd zijn om de laatste 325 miljoen euro aan besparingen vast te leggen.