"Nog ruimte om te besparen op uitgaven"

Er is bij de komende begrotingscontrole nog ruimte om te besparen op de federale uitgaven, bijvoorbeeld door een deel van de ambtenaren die met pensioen gaan, niet te vervangen. Dat zegt minister van Begroting Olivier Chastel (MR).
Minister van Begroting Olivier Chastel ziet nog mogelijkheden om te besparen op de federale uitgaven.

Eind deze maand houdt de federale regering een eerste begrotingscontrole. Dat dat geen makkelijke opdracht wordt, is al lang duidelijk. De economische groei zal dit jaar veel kleiner zijn dan begroot in december. Wat betekent dat premier Elio Di Rupo (PS) opnieuw extra moet besparen om het afgesproken begrotingstekort van 2,8 procent te halen.

Volgens berekeningen van de Nationale Bank zou er 1 miljard euro gezocht moeten worden. Eerder circuleerden al denkpistes als het bijsturen of van de index, een indexsprong en het verhogen van de btw. Maar die ideeën werden al even snel afgeschoten als ze opgekomen waren.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) was vanmorgen te gast bij de Franstalige radiozender Bel-RTL. Daar liet hij verstaan dat er nog ruimte is om te besparen op de federale uitgaven, vooral op de "facultatieve en administratieve uitgaven". Een deel van de ambtenaren die met pensioen gaan niet vervangen, is een optie.

Volgens Chastel zou ook de bevriezing van eerder geplande federale uitgaven ten belope van 1,3 miljard worden opgeheven. De regering moest dat in januari doen op vraag van de Europese Commissie. Die kon zich niet vinden in de begrotingscijfers en dreigde met een boete als ons land niet zou ingrijpen.

Geen btw-verhoging, wel fiscale regularisatie

Chastel pleit voorts ook voor een "aanpassing in het functioneren van de index". Het principe van de loonindexering op zich stelt Chastel niet in vraag. Een verhoging van de btw sluit hij uit, maar hij kan zich wel vinden in een heffing op vliegtuigtickets en een heffing op intercommunales.

De minister verklaart zich eveneens een voorstander van een nieuwe fiscale regularisatiecampagne voor vermogens die frauduleus in het buitenland geplaatst zijn. Die kunnen belast worden als ze opnieuw naar ons land worden overgebracht en jaar na jaar geld opleveren door de voorheffing.