"Regering zal niet raken aan de index"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft in de Kamer gezegd dat de regering niet zal raken aan de index. De laatste dagen was er over een mogelijke aanpassing van de automatische loonindexering opschudding ontstaan door een ontwerprapport van de Nationale Bank.

Naar tekst en uitleg gevraagd citeerde Di Rupo uit het regeerakkoord: "Het automatische indexeringssysteem van de lonen en de uitkeringen zal worden gehandhaafd, zowel om de binnenlandse vraag, de consumptie, te ondersteunen als om de koopkracht van de burgers veilig te stellen". Volgens Di Rupo is de hele zaak "much ado about nothing".

Volgens Di Rupo heeft de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene hem alleen informeel het ontwerprapport over een mogelijke aanpassing van de index overgemaakt. Hij benadrukte dat het nog maar om een tussentijds rapport gaat. In onderling akkoord werd beslist om de studie voort af te werken.

De premier zei voorts dat de regering vooral zal proberen om de prijzen in toom te houden, door bevoorbeeld die van elektriciteit en gas te bevriezen.

CD&V-fractieleider Raf Terwingen maakte duidelijk dat zijn partij niet wil weten van een afschaffing van de index. Maar, voegde hij eraan toe, dat wil niet zeggen dat het systeem niet hervormd kan worden. De Vlaamse christendemocraat vindt bijvoorbeeld dat de samenstelling van de indexkorf met producten anders moet.