"Rombo" bestookt Santorum met modder, en omgekeerd

De Republikeinse kandidaat Rick Santorum heeft een campagnespot gelanceerd waarin een lookalike van zijn concurrent Mitt Romney met een "moddergeweer" rondloopt. De twee rivalen lopen nek-aan-nek in de peilingen.

"Rombo", een lookalike van Romney, loopt met een machinegeweer door een loods of een parkeergarage. Hij bestookt zijn rivaal Santorum met modder, maar mist telkens. Tot hij zelf onder de modder komt te zitten.

"Romney voert een vuile campagne tegen Santorum, maar dat zal zich tegen hemzelf keren", zo is de toon van het filmpje.

Romney gold een tijdlang als favoriet om het in november op te nemen tegen president Obama. Maar winst in enkele staten bracht de oerconservatieve Santorum terug in de race. Dat legt de verdeeldheid bij de Republikeinse partij bloot.

Romney reageert laconiek op het "Rombo"-filmpje. "Ach, zo werkt politiek soms", zegt hij op de zender Fox News. "Hij beschuldigt mij van iets maar hij doet hetzelfde." Romney is overigens niet ontevreden over zijn lookalike. "Best een knappe vent, niet?"

Volgens de peilingen wordt het een spannende strijd tussen Romney en Santorum. De volgende voorverkiezingen zijn op 28 februari in Michigan en Arizona. Maar het is vooral uitkijken naar "Super Tuesday" op 6 maart. Dan zijn er voorverkiezingen in 10 staten tegelijk.