ACV neemt afstand van de acties van de loodsen

De christelijke vakbond ACV neemt afstand van de acties bij de loodsen. Nationaal secretaris Marc Leemans roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen en via onderhandelen een oplossing uit te dokteren. Vanaf 17 uur hebben de loodsen opnieuw het werk neergelegd, ze houden zich aan kantooruren.
De loodsen adviseren zee- en rivierschepen bij het navigeren door bepaalde wateren of in havens.

Op de zakenzender Kanaal Z zei Leemans: "Ik voel me daar zeer ongemakkelijk bij. Voor alle duidelijkheid, mensen hebben het recht om op te komen voor hun rechten. Maar op dit ogenblik gaat men erover. Ik doe een oproep, en dat zal me wellicht niet in dank afgenomen worden, om snel via overleg tot een onderhandelde oplossing te komen."

Kantooruren

De loodsen legden maandagavond het werk neer en voeren sinds dinsdagochtend een langzaamaanactie, waardoor schepen heel moeilijk de havens in en uit konden. De loodsen protesteren tegen het feit dat ze niet in aanmerking komen voor een uitzonderingsmaatregel in de pensioenhervorming en dat zij dus ook langer zullen moeten werken. Omdat de regering hen behandeld zoals werknemers met normale kantooruren in het pensioendossier, houden ze zich ook aan de kantooruren. Ook vandaag hebben ze om 17 uur het werk opnieuw neergelegd.

Er werd meermaals overlegd met federaal minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en met Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Het overleg leverde geen echte doorbraak op, maar de vakbonden en de beroepsverenigingen hebben vanochtend beslist om hun acties te versoepelen zodat schepen opnieuw de havens konden binnenvaren.

De loodsen blijven bij hun eis dat zij ook in de toekomst nog op 60 jaar met vervroegd pensioen kunnen in plaats van op 62 jaar en willen daarover spijkerharde garanties. Intussen is er opnieuw topoverleg aan de gang tussen de loodsen, het havenbedrijf en de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V)  en de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA).

Er komt steeds hardere kritiek van het Antwerpse havenbestuur en de werkgeversorganisatie VBO, maar ook de grote rederij MSC heeft schepen afgeleid naar andere havens. De christelijke vakbond ACV zegt dat de loodsen zich niet onder druk zullen laten zetten.