Alternatief Hedwigepolder onvoldoende

Nederland gaat een laatste poging doen om de Europese Commissie ervan te overtuigen dat de alternatieven voor ontpoldering van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder afdoende zijn. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker gezegd.

Bleker had vandaag een gesprek met de Europese commissaris voor Milieu Janez Potocnik (foto links). Hij kreeg te horen dat de Commissie geen vertrouwen heeft in de Nederlandse alternatieven.

De Commissie eist dat Nederland voldoende natuur herstelt als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. In de Scheldeverdragen was afgesproken dat Nederland daarvoor de Hedwigepolder onder water zou zetten, maar na lokaal protest kwam de Nederlandse regering met een alternatief: de ontpoldering van twee andere Zeeuwse polders.

Maar het alternatief kon de Commissie niet overtuigen omdat het wetenschappelijk niet goed onderbouwd zou zijn. Bleker stuurde daarop eind januari een toelichting en vroeg een gesprek met Potocnik. "Maar de Commissie blijft kritisch en over de wetenschappelijke onderbouwing blijven twijfels bestaan", concludeerde de minister na het gesprek.

Bleker wil de volgende dagen proberen Potocnik alsnog te overtuigen. Aan welke concrete stappen hij denkt, wilde de staatssecretaris niet zeggen. De woordvoerder van Potocnik zei dat de Nederlandse toelichting nog niet volledig is geanalyseerd. Hij wees er wel op dat de wetenschappelijke basis, de gelijkwaardigheid van de alternatieven en de redelijke termijn voor uitvoering de grootste bekommernissen blijven. Hij herinnerde eraan dat het onderzoek kan uitdraaien op een inbreukprocedure tegen Nederland.