Ecuadoraanse columnist en krant krijgen monsterboete

In Ecuador heeft het Hooggerechtshof van het land een eerdere straf bevestigd die drie managers en een columnist van een krant gekregen hadden. De drie kregen drie jaar cel en een monsterboete van 42 miljoen dollar wegens smaad aan het adres van president Rafael Correa.

De columnist had in februari vorig jaar in een bijdrage voor de krant El Universo geschreven dat Correa's troepen het vuur hadden geopend op patiënten in een ziekenhuis. Hij had de president "een dictator" genoemd.

De verdediging had de steun van mensenrechtengroeperingen en groepen die de internationale persvrijheid verdedigen. Zij voerden aan dat de zaak "een cynische poging van Correa is om de belangrijkste oppositiekrant monddood te maken."

Correa van zijn kant windt zich al langer op over wat hij onwaarheden over zijn persoon noemt, en noemde bepaalde delen van de pers "zijn echte oppositie" in plaats van die in het parlement. Bij het aanhoren van het verdict kon er dan ook een brede glimlach af bij Correa (foto boven).