Europees Parlement roept Rutte op het matje

De Europese Volkspartij (EVP) roept de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) ter verantwoording in verband met het omstreden meldpunt van Geert Wilders' PVV. Dat is een soort kliklijn voor problemen met Midden- en Oost-Europeanen. Rutte heeft daar tot nu toe niet duidelijk afstand van willen nemen.

De afgelopen dagen is de politieke druk op Rutte in Nederland toegenomen, zeker nadat de christen-democratische CDA, de coalitiegenoot van Ruttes VVD, openlijk had opgeroepen om het initiatief te verwerpen.

Het meldpunt is een initiatief van de rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Hij wil er klachten verzamelen over "overlast door Midden-of Oost-Europeanen."  Burgers kunnen op de website van de PVV terecht  met allerlei soorten klachten, zoals geluidsoverlast, iemand die zijn job aan iemand uit Oost-Europa heeft verloren enz.

Het meldpunt kreeg de afgelopen dagen veel kritiek vanuit de publieke opinie in Nederland. Ook de Poolse ambassadeur in Nederland toonde zijn verontwaardiging. Rutte hield zich evenwel uit het debat. Hij leidt een minderheidsregering met het CDA, met gedoogsteun van Wilders' PVV (kleine foto: Rutte met Wilders).

"Meldpunt druist in tegen Europese waarden"

Nu heeft de Europese Volkspartij, waar het CDA van uitmaakt, besloten om Rutte op het matje te roepen in het Europees Parlement (EP). Concreet moet hij op 13 maart maand komen uitleggen wat nu precies het standpunt van zijn regering is over de kwestie, en waarom hij er zich persoonlijk niet duidelijk over uitspreekt. Op 13 maart wordt er in het EP een debat gehouden over de kwestie.

De Franse politicus Joseph Daul (foto), de voorzitter van de EVP, heeft het initiatief genomen voor het debat. "Het meldpunt gaat in tegen de Europese waarden", zegt hij, "en het bevordert haat en discriminatie."

Rutte zelf zegt dat het om een initiatief gaat van de PVV, en vindt het de taak van de Nederlandse Kamer om hierover te discussiëren. Hij zegt dat de oppositie het meldpunt belangrijker maakt dan het is. In principe is de premier niet verplicht om te komen, maar het zou heel uitzonderlijk zijn mocht hij de vraag afslaan.