Hasselt verbiedt bijeenkomst van islamisten

Burgemeester Hilde Claes (SP.A) van Hasselt verbiedt de bijeenkomst van de radicaal-islamitische organisatie Hizb ut Tahrir op 4 maart in de Hasseltse deelgemeente Godsheide. Ze baseert zich daarvoor op een advies van de politie en van Binnenlandse Zaken.
Hizb ut Tahrir betoogt in Bangladesh tegen het bezoek van een Amerikaans minister.

Er was ophef ontstaan toen gisteren uitlekte dat de extremistische moslimorganisatie Hizb ut Tahrir op 4 maart een conferentie wil organiseren in de parochiezaal van het gehucht Godsheide in Hasselt.

De beweging, die als doel heeft alle moslimlanden te verenigen tot één moslimstaat, is actief in vele landen, telt miljoenen leden en is in een aantal landen verboden, onder meer in Duitsland en Pakistan.

Hilde Claes heeft de bijeenkomst nu verboden. "Ik heb hiertoe besloten op basis van de wet van 23 maart 1995 tegen het negationisme", zegt ze. "Er zijn ook tegenstrijdigheden met de antiracismewetgeving. Hiermee kunnen we de openbare veiligheid niet garanderen, wat voldoende grondslag biedt voor het verbieden van deze bijeenkomst."

De burgemeester merkt nog op dat de Hasseltse moskeeverenigingen niets wisten van de bijeenkomst en zich bovendien uitdrukkelijk wensen te distantiëren van de extremistische beweging.