Justitie wil Duitse president vervolgen

In Duitsland heeft het parket van Hannover om de opheffing van de onschendbaarheid van president Christian Wulff gevraagd. Justitie wil Wulff aanklagen voor vermeende corruptie in de tijd dat hij nog minister-president was van de deelstaat Nedersaksen.

Volgens het parket zijn er na nieuw onderzoek voldoende elementen om een procedure te starten tegen Wulff voor het aannemen en verlenen van voordelen. In dezelfde zaak loopt ook een onderzoek tegen de filmproducent David Groenewold, die met Wulff onder andere met vakantie was op het Waddeneiland Sylt. De deelstaat Nedersaksen had voor het bedrijf van Groenewold een waarborg ter beschikking gesteld, al werd die niet opgeëist.

De president ligt al weken onder vuur, vooral wegens zijn relaties met rijke ondernemers. Hij zou tal van voordelen hebben aangenomen. Zo wordt hem bijvoorbeeld de gebruikmaking van een gunstig privékrediet voor zijn huis ten laste gelegd, een goedkope autoleasing en kosteloze vakanties bij ondernemers.

Wulff deed ook een poging om een verhaal over zijn banden met ondernemers uit de populaire krant Bild te houden. In een interview met de openbare zenders ARD en ZDF gaf hij toe dat dat een fout was, maar dat hij voor de rest recht in zijn schoenen staat.

Het Duitse parlement moet zich nu buigen over de vraag van het parket. Dat zou mogelijk nog deze maand gebeuren. Vele waarnemers verwachten dat Wulff ondanks de steun van bondskanselier Angela Merkel deze nieuwe klap niet zal overleven en dat hij ontslag zal moeten nemen.