Koning geeft 500 Belgen financieel steuntje

Koning Albert heeft vorig jaar aan 500 Belgen 200 euro geschonken. Het gaat om een beperkte en eenmalige steun aan mensen die het financieel moeilijk hebben en hem een brief stuurden. Albert kreeg vorig jaar 10.000 van die bedelbrieven. De geste koste hem vorig jaar 110.000 euro, dat is 20.000 euro meer dan het gemiddelde van de voorbije jaren.

Volgens de woordvoerder van het koningshuis, Pierre-Emmanuel De Bauw, ligt het aantal bedelbrieven een kwart hoger sinds het begin van de crisis in 2008.

"Elk lid van het koningshuis krijgt brieven", verduidelijkt hij. "Ze kunnen die niet allemaal zelf lezen. Daarvoor hebben we een sociaal secretariaat in het paleis."

De koning en koningin vragen steeds aan het OCMW van de betreffende gemeente of aan een bevoegde sociale dienst om de zaak te onderzoeken. Zij geven een aanbeveling en het vorstenpaar beslist dan om beperkte financiële noodhulp toe te kennen. Het gaat bewust om een klein bedrag: eenmalige financiële steun voor mensen die een tegenslag in het leven kennen.

Het geld dat de koning geeft, komt overigens niet van de civiele lijst maar van het fonds "vzw Werken van de Koningin".