Recordwinst voor GM, maar niet in Europa

De Amerikaanse autogroep General Motors heeft vorig jaar 7,6 miljard dollar winst geboekt. Dat is 62% meer dan in 2010 en het hoogste winstcijfer ooit.

De cijfers zijn opvallend, want drie jaar geleden moest General Motors nog gered worden door de Amerikaanse overheid. Die bezit nog altijd 32% van de aandelen, maar bouwt dat belang geleidelijk af.

In Noord-Amerika is sindsdien een zware herstructurering doorgevoerd waarbij duizenden banen werden geschrapt en merken als Pontiac en Saturn werden opgedoekt. In de plaats kwamen nieuwe en zuinigere modellen die blijkbaar aanslaan op de Amerikaanse markt. Met meer dan 9 miljoen verkochte voertuigen is GM nu opnieuw 's werelds grootste autoproducent voor Volkswagen en Toyota.

Tot daar het goede nieuws, want in Europa werd er nog altijd een verlies van 700 miljoen dollar genoteerd. Ook in Zuid-Amerika was er verlies.

GM wil nu werk maken van de wederopstanding op die markten, maar of daarbij banen zullen sneuvelen, is nog niet duidelijk. In ons land werd Opel Antwerpen eerder al gesloten. In Duitsland zijn er vier Opel-fabrieken: in Rüsselsheim, Bochum, Eisenach en Kaiserslautern. In Groot-Brittannië werken ongeveer 4.000 mensen voor Vauxhall in Ellesmere Port en Luton. Daarnaast heeft GM ook nog fabrieken in Zaragoza in Spanje, Gliwice in Polen en Sint-Petersburg in Rusland.