Syrische leger valt opnieuw Hama en Deraa aan

Nabij de Syrische stad Hama zouden opnieuw 14 mensen gedood zijn bij beschietingen door het leger. Troepen van president Bashar al-Assad zouden ook Homs en de zuidelijke stad Deraa onder vuur nemen.

De voorbije dagen heeft het leger al zware beschietingen uitgevoerd op Homs nabij de grens met Libanon. In een aantal wijken zou er zware schade zijn aan gebouwen en infrastructuur en zijn er tal van doden en gewonden gevallen. Toch blijft de opstand voortduren.

De troepen van president Bashar al-Assad hebben nu ook Hama meer naar het noorden aangevallen. In de buitenwijken van Hama zouden vandaag 14 doden zijn gevallen. Een aantal van hen vielen in een ziekenhuis en op YouTube circuleert een video van zwaar verminkte lichamen zonder benen. Of het beeld authentiek is, is niet duidelijk.

Volgens mensenrechtenactivisten heeft het leger nu ook de zuidelijke stad Deraa opnieuw aangevallen. Daar zijn mensen opgepakt bij razzia's en is in het wilde weg geschoten.

VN: "Wellicht misdaden tegen de mensheid"

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft zich intussen ongewoon hard uitgelaten over de brutale repressie in Syrië.

Volgens Ban is er wellicht sprake van misdaden tegen de mensheid. Hij merkt op dat burgerwijken beschoten worden, dat ziekenhuizen omgevormd worden tot foltercentra en dat zelfs kinderen tot 10 jaar het slachtoffer van de repressie worden.

Op een aantal vlakken wordt er opnieuw diplomatiek overlegd. China heeft een speciale gezant naar Damascus gestuurd en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft met zijn Franse collega Alain Juppé over Syrië gepraat. Na afloop is er geen commentaar gegeven.

Moskou en Peking hebben de voorbije dagen een ontwerp van VN-resolutie over Syrië geblokkeerd, omdat die volgens hen aanzette tot een regimewissel. Rusland en China houden het regime van Assad al langer de hand boven het hoofd. Het Westen en de meeste Arabische landen zijn voorstander van sancties tegen het regime. De roep om een internationaal ingrijpen wordt steeds groter.