Vernietigend rapport huisvestingsmaatschappij Vilvoorde

De Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting IVMW heeft zich in de periode 2008-2010 schuldig gemaakt aan wanbeheer, wetsovertredingen en mogelijk zelfs fraude. Dat blijkt uit een rapport van een adviseur van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) dat De Standaard kon inkijken.

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, die aan socialehuisvestingsmaatschappijen subsidies geeft voor bouwprojecten, belichtte op vraag van de directie van Inter-Vilvoordse de boekhouding voor de periode 2008-2010.

Het resultaat is vernietigend. De IVMW leefde de boekhoudwetgeving niet na, maakte onverklaarbaar hoge kosten en liet na om subsidies aan te vragen. De huisvestingsmaatschappij deed nochtans een beroep op een boekhoudkantoor, maar ook dat rekende voor zijn diensten torenhoge facturen aan.

Inter-Vilvoordse maakte jaarlijks tot 800.000 euro meer personeelskosten dan gebruikelijk voor een socialehuisvestingsmaatschappij van die grootte. Ook de factuur om sociale woningen na vertrek van de huurders schoon te maken, was enorm hoog, net als de maandelijkse restaurantrekeningen van een voormalig directeur.

"Vatbaar voor fraude"

Volgens het rapport maken de chaotische financiën de Vilvoordse huisvestingsmaatschappij erg kwetsbaar voor fraude. De huidige voorzitter van de raad van bestuur, Herman Dewaerheid (CD&V), zei in het Radio1-programma "De ochtend" dat hij niet helemaal verrast was door de feiten.

Nog volgens Dewaerheid zal de maatschappij een klacht zal indienen als blijkt dat er ook echt fraude is gepleegd. De maatchappij heeft de Vlaamse overheid om een grondige audit gevraagd. Ook Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) heeft al aangekondigd dat ze orde op zaken wil stellen bij IVMW.