Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel

De vink is in Vlaanderen de meest geziene tuinvogel. Dat blijkt uit de telresultaten die meer dan 7.000 gezinnen sinds afgelopen weekend naar Natuurpunt opstuurden. Net als vorig jaar verslaat de vink (foto) de huismus, die jarenlang op nummer 1 stond.

In 6.250 verschillende tuinen werden zowat 260.000 vogels waargenomen in het kader van de actie "Vogels voeren en beloeren". Na een analyse van de resultaten kwam de vink als nummer 1 uit de bus met gemiddeld 5,3 vogels per tuin, meldt Natuurpunt.be. De huismus is een sterke tweede met een score van 4,8. De merel vervolledigt de top 3 met gemiddeld 3,7.

Verderop volgen de koolmees, houtduif, Turkse tortel, pimpelmees, kauw, spreeuw en ekster. Gemiddeld werden 41 vogels van 10 soorten geteld op en rond de voederplaatsen. Dat is net iets minder dan de maxima van 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011.

"Naast de recordaantallen vinken, merels en houtduiven scoorden heel wat soorten laagterecords, zoals de huismus, de Turkse tortel en de ringmus", zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. Er werden ook opvallend minder mezensoorten gezien.

Per regio bekeken staat de huismus wel nog op 1 in Brussel, West-Vlaanderen en Limburg.