119 gevangenen bevrijd door islamitische sekte in Nigeria

Gewapende leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram hebben 119 gevangenen bevrijd in Nigeria, onder wie 7 leden van de sekte. Twee jaar geleden heeft de beweging bij een soortgelijke actie al eens 700 gevangenen bevrijd.
Archiefbeeld van de bestormde gevangenis.

Een 20-tal gewapende motorrijders hebben de gevangenis in Koton-Karifi - op ruim 160 kilometer van de hoofdstad Abuja - bestormd. In klein halfuur werd de gevangenis op één gevangene na volledig leeggemaakt. Ondertussen zijn 25 gevangen opnieuw gevat.

Volgens de lokale autoriteiten zaten er geen gevaarlijke criminelen in de gevangenis, geen enkele van de gevangenen zat een levenslange gevangenisstraf uit. De meeste zaten in voorhechtenis te wachten op een proces.

In een korte mededeling liet Boko Haram weten dat de aanvallen op federale instellingen in Nigeria zullen blijven duren tot het land alle gevangen leden van de sekte vrijlaten. Twee jaar geleden heeft Boko Haram bij een soortgelijke actie al eens 700 gevangenen bevrijd. Naar verluidt heeft de radicaalislamitische beweging dit jaar alleen al een kleine 300 mensen gedood.

“Westerse opvoeding is zonde”

Nigeria is met 150 miljoen inwoners het meest bevolkte land in Afrika. Het West-Afrikaanse land is verdeeld in een overwegend christelijk of animistisch zuiden en een voornamelijk islamitische noorden. Boko Haram is vooral in het noorden van het land actief. De aanval op de gevangenis vond echter plaats in het zuiden van het land.

De extremistische beweging, wiens naam “Westerse opvoeding is een zonde” betekent, kant zich tegen alle westerse invloeden en heeft in het verleden aanslagen uitgevoerd tegen politici, het leger en de politie, maar ook tegen christelijke priesters en moslims die niet in de radicale pas meelopen.