"20 procent meer waterverbruik door lekken"

Het waterverbruik ligt op dit ogenblik zo'n 20 procent hoger dan normaal. Dat melden de Vlaamse drinkwatermaatschappijen. Sommige waterleidingen zijn beschadigd door de vorst, maar niet iedereen beseft dat hij of zij met een (verborgen) waterlek in huis zit.

"Het waterverbruik ligt nu ongeveer even hoog als in de zomer waar we traditiegetrouw veel meer water verbruiken, om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of vaker te douchen", zegt Alain T'Seyen van de Antwerpse drinkwatermaatschappij Pidpa.

"Wij denken dat het verbruik nu zoveel hoger ligt door verborgen lekken. Wanneer het vriest, zet het water in de leidingen uit waardoor die kunnen barsten", legt T'Seyen uit. "Wanneer het begint te dooien, dan beginnen die gebarsten leidingen stilletjes te lekken en als dat op een onzichtbare plaats is, dan loopt er zonder dat je het weet heel wat water weg."

In Tongeren is het probleem nog groter, daar wordt op dit ogenblik zelfs 60 procent meer water verbruikt. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening is dan ook intensief op zoek naar lekken. "We pompen nog altijd water op tegen zomerregime, ik denk nochtans niet dat er mensen zwembaden aan het vullen zijn. We zijn dus wel nog even zoet met het zoeken naar de lekken", zegt directeur Michel Vanroy.

Hoe weet je of er een lek is?

Je mag dan al weten dat er meer lekken zijn, daardoor weet je nog niet of er in je eigen huis ergens een verborgen lek schuilt. Hoe kan je dat checken? 

"Gebruik een tijdje geen water, zoals van 's avonds tot 's morgens en noteer bij het begin en het einde de waterstand", zegt T'Seyen. "Als de teller aantoont dat er intussen water is verbruikt, dan weet je dat er ergens een lek zit."