“Binnen 5 jaar om de 100 meter een vuilbak in Brussel”

Brussels staatssecretaris van Openbare Netheid, Emir Kir (PS, foto), wil binnen 5 jaar om de 100 meter een vuilbak in Brussel. Daarnaast komen er 20 nieuwe openbare toiletten bij. Dat is een tiende van het oorspronkelijk geplande aantal.

Kir wil tegen 2017 om de 100 meter een vuilbak in Brussel. Daarnaast komen er 1.000 vuilbakken voor selectieve afvalsortering bij en wordt er geld vrijgemaakt voor 20 nieuwe openbare toiletten. Ook aan de duivenoverlast wil Kir iets doen.

De doelstellingen zijn deel van een nieuw vijfjarig netheidsplan dat tegen 2017 uitgevoerd moet zijn. Opvallend is dat Kir terugkomt van zijn eerdere beloftes om 200 openbare toiletten te plaatsen. Het worden er dus uiteindelijk maar 20, een tiende van het oorspronkelijke aantal. Alle toiletten zullen wel uitgerust zijn met een drinkfontein.

Naast nieuwe vuilbakken en openbare toiletten wil Kir inzetten op repressie. Er zouden mobiele interventieploegen komen om het sluikstorten snel op te ruimen. Er zijn ook plannen gemaakt voor een eengemaakt boetebeleid voor het Brussels hoofdstedelijk gewest. “We willen tegemoet komen aan de wens van de burgers voor meer openbare netheid”, aldus Kir. “Daarnaast willen we dat tegen 2020 de helft van het huishoudelijke afval gerecycleerd wordt.”