"Chinezen houden van poëtische politici"

Naar aanleiding van de recente EU-China-top in Peking werd nogmaals duidelijk hoe populair Europees president Herman Van Rompuy bij de Chinezen is. Meer dan 185.000 fans volgen zijn doen en laten op de microblog Weibo, terwijl hij zijn bijdragen nochtans in het Engels publiceert. Zijn succes is nog opmerkelijker, omdat Van Rompuy hier maar al te graag wordt beschouwd als een politicus met weinig tot geen charisma. Op Twitter heeft hij beduidend minder volgers.

"Schrijven voor Weibo is een gewoonte geworden. Er is een grote belangstelling van vooral jonge Chinezen met een interesse voor de verscheidenheid van de Europese cultuur. Ik hoop dat ook andere politici van deze manier gebruik zullen maken om met Chinezen in contact te komen", aldus Van Rompuy aan de nieuwswebsite Deutsche Welle.

"Chinezen zijn erg geïnteresseerd in buitenlanders. En in de manier waarop wereldleiders denken. Ik vermoed dat ze een positief beeld hebben van politici die geïnteresseerd zijn in poëzie en filosofie. Of, die niet zuivere technocraten zijn en alleen maar met politiek bezig zijn." Juist als dat laatste wordt Van Rompuy hier vaak beschreven. Het was vooral de Britse nationalist en euroscepticus Nigel Farage die begin 2010 de Europese president vergeleek met een "lage bankbediende met het charisma van een natte dweil".

Dat zijn succes voorlopig niet door een Europese fanbase bevestigd wordt, deert Van Rompuy niet: "Een jaar geleden had ik geen volgers op Twitter, nu heb ik er 45.000. Die achterstand zijn we dus aan het wegwerken."

lees ook