"Geen geld om langer pensioen te betalen"

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) noemt de gemaakte afspraken met de loodsen "enorm belangrijk", maar beklemtoont meteen dat ze geen beloftes wil doen die ze niet kan waarmaken. Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) ontkent dat er concrete beloftes zijn gemaakt.

Na druk overleg gisteravond bereikte de Vlaamse regering een akkoord met de loodsen, die al sinds maandagmorgen actievoerden. De loodsen kregen de belofte dat er een werkgroep komt die de eisen van de sector onder de loep zal nemen.

En die belangrijkste eis van de loodsen is dat ze toch in aanmerking zouden komen voor een uitzonderingsmaatregelen in de pensioenhervorming en dus toch op 60 jaar met pensioen zouden kunnen in plaats van 62.

Maar daarover was minister Crevits na afloop van het overleg wel meteen erg duidelijk. "Daar is geen geld voor, we moeten nu al zoeken naar middelen om de budgetcontrole rond te krijgen. Het is erg belangrijk dat we geen beloftes doen die we niet kunnen waarmaken", klonk het in niet mis te verstane bewoordingen.

"Maar we hebben wel een duidelijk engagement genomen om aandacht te hebben voor oude dossiers en voor eisen die al lang aanslepen. We zullen daarover overleggen en onderzoeken hoe we het loodswezen kunnen verbeteren en optimaliseren."

Volgens de minister zal dat stap per stap gebeuren. "We moesten initiatief nemen omdat ik vandaag echt angst en ongerustheid gevoeld heb bij de CEO's van de havenbedrijven, maar we zullen wel nog grondig moeten overleggen met de vakbonden."

"Geen enkel concreet engagement"

Ook minister-president Peeters ontkent dat de regering concrete beloftes heeft gedaan. "Het uitgangspunt van de afspraken is dat we de loodsdiensten op een duurzame wijze moeten optimaliseren", legt hij uit. "Dat houdt onder meer efficiëntiewinsten in en het feit dat we een aantal dossiers, waarvan sommige al aanslepen sinds 1994, moeten uitklaren. Maar we geven geen enkel concreet engagement, we hebben niets toegezegd."

Hoe heeft de regering de loodsen dan toch kunnen overtuigen om hun actie stop te zetten als ze geen enkele concrete belofte uit de brand hebben gesleept? "De loodsen hebben na de urenlange gesprekken wel toegegeven dat ze beseffen dat hun actie weinig steun heeft en dat ze bereid waren hun acties stop te zetten als er overleg wordt opgestart."