"Kandidaat-president over partijen heen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleit voor een kandidaat-president "over de partijen heen". Dat heeft ze gezegd een half uur nadat president Christian Wulff zijn ontslag heeft aangekondigd. Ze loofde ook het werk van Wulff.

De Duitse president Wulff stapt op omdat hij genoemd wordt in een corruptiezaak en de druk op hem de voorbije weken almaar toenam. In een eerste reactie zegt Merkel het ontslag te "betreuren".

"Ik neem met het grootste respect en diepste droefenis kennis van zijn verklaring", verklaarde Merkel. Ze loofde ook zijn verdiensten als staatshoofd: "President Wulff en zijn vrouw Bettina hebben Duitsland in binnen- en buitenland waardig vertegenwoordigd."

Over het onderzoek dat Justitie tegen Wulff wil instellen, zei Merkel dat het "een sterkte van een rechtsstaat is dat iedereen een gelijke behandeling krijgt".

Meteen pleitte Merkel ook voor een kandidaat-president "over de partijgrenzen heen". Ze wil daarover eerst afspraken binnen de coalitie van christendemocraten (CDU) en liberalen (FDP) om daarna ook de sociaaldemocratische partij SPD en de Groenen erbij te betrekken.