"Minimumtaks is een heel slap ballonnetje"

Het voorstel van Laurette Onkelinx (PS) om een minimumtaks in te voeren voor bedrijven die zo goed als geen belastingen betalen, kan op weinig genade rekenen bij coalitiepartners Open VLD en CD&V. "Dit is een heel slap ballonnetje", zegt Steven Vanackere (CD&V).

Onkelinx lanceerde het idee vandaag in de pers. De vicepremiers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Steven Vanackere (CD&V) schoten het idee meteen af bij de start van het kernkabinet.

"Uiteraard moet iedereen correct zijn belastingen betalen, maar op het moment dat er een ontslaggolf over het land gaat en de concurrentiekracht van de bedrijven onder druk staat, is het pleiten voor allerlei nieuwe soorten belastingen niet alleen gevaarlijk, maar ook onverstandig", zegt Van Quickenborne.

Volgens de Open VLD-minister neemt Onkelinx het verkeerde pad. "We moeten maatregelen nemen om bedrijven aan te trekken, niet om ze uit het land weg te duwen. Bedrijven creëren jobs. Zonder jobs worden de mensen het eerste slachtoffer."

Steven Vanackere (CD&V) noemt het voorstel van Onkelinx "een van de ballonnetjes die worden opgelaten" in de aanloop naar de begrotingscontrole die over enkele weken start. "Ik heb er toch al van een andere kwaliteit gezien. Ik vind dit een heel slap ballonnetje", aldus Vanackere.