"Niet meer mogelijk mijn functie uit te oefenen"

De Duitse president Christian Wulff treedt af. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een korte persconferentie. De president lag onder vuur wegens een vermeende corruptiezaak toen hij nog minister-president was van de deelstaat Nedersaksen.

De christendemocratische Wulff was president van Duitsland sinds juli 2010. Hij lag al weken onder vuur wegens zijn relaties met rijke ondernemers. Hij zou als minister-president tal van voordelen hebben aangenomen. Zo wordt hem bijvoorbeeld de gebruikmaking van een gunstig privékrediet voor zijn huis ten laste gelegd, een goedkope autoleasing en kosteloze vakanties bij ondernemers.

Wulff deed ook een poging om een verhaal over zijn banden met ondernemers uit de populaire krant Bild te houden. In een interview met de openbare zenders ARD en ZDF gaf hij toe dat dat een fout was, maar dat hij voor de rest recht in zijn schoenen staat.

Gisteren vroeg het Openbaar Ministerie om zijn immuniteit op te heffen omdat er volgens het parket na nieuw onderzoek voldoende elementen zijn om een procedure tegen hem op te starten voor het aannemen en verlenen van voordelen.

De president stond dus onder zware druk en heeft nu beslist om op te stappen. "Het vertrouwen van de burgers is beschadigd. Daarom is het niet meer mogelijk mijn functie uit te oefenen en treed ik af", zei de president tijdens een erg korte persconferentie die live op televisie te volgen was.

Hij gaf toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar beklemtoonde dat hij steeds oprecht is geweest. Een juridische uitklaring van de beschuldigingen moet hem dan ook "bevrijden", klonk het. (kleine foto: Wulff vertrekt na de persconferentie samen met zijn vrouw Bettina)

Totdat een opvolger voor Wulff verkozen is, neem de voorzitter van de Bundesrat, de Duitse Senaat, het takenpakket van de bondspresident over. Op dit moment is dat de Beierse premier Horst Seehofer. Het Duitse presidentschap is vooral een ceremoniële functie.