Chronologie van de kasteelmoord

De zaak rond de mysterieuze verdwijning van kasteelbewoner Stijn Saelens houdt Vlaanderen al weken in de ban. Verdachten worden opgepakt, vrijgelaten en opnieuw opgepakt. Een chronologie van de feiten en van het onderzoek.
Het kasteel Carpentier van Stijn Saelens in Wingene.

31 januari De moeder van het gezin, een 34-jarige huisarts met een groepspraktijk in Ruiselede, komt kort na de middag in haar kasteel in Wingene thuis en ziet in de gang bloedsporen en kogelhulzen liggen. Er zijn sleepsporen met het bloed, wat erop wijst dat iemand het slachtoffer heeft weggesleept naar buiten. Halverwege de oprit van het kasteel stoppen de bloedsporen.

De vrouw belt de politie en de hulpdiensten. Het gerecht van Brugge gaat er van uit dat het slachtoffer de vader van het gezin is, de 34-jarige Stijn Saelens. Een urenlange zoektocht met speurhonden en een helikopter met warmtecamera leveren niets op. Er wordt gedacht aan een gewone verdwijning, een ontvoering of een eventuele moord.

Het gerecht pakt even later twee familieleden op. Het gaat om de schoonvader en schoonbroer van Saelens. Ook de vrouw van Saelens wordt urenlang ondervraagd. Er gebeuren huiszoekingen in het kasteel en de praktijk in Ruiselede. Binnen de familie waren er spanningen. De vermiste man had plannen om naar Australië te emigreren en wilde zijn vier kinderen en echtgenote meenemen. De schoonfamilie zag dat naar verluidt niet zitten.

1 februari De kranten berichten over het "kasteelmysterie" en de familiale spanningen worden blootgelegd. In de omgeving van het kasteel wordt de hele dag gezocht, onder meer in de vijver op het kasteeldomein.

2 februari De schoonvader en de schoonbroer worden vrijgelaten. De schoonvader blijkt een wapen te hebben maar dat komt niet overeen met de kogelhuls die gevonden werd op de plaats van de misdaad. Volgens zijn advocaat heeft hij ook het perfecte alibi. "Hij heeft de hele tijd patiënten gezien en mensen aan huis bezocht", klinkt het. Hoewel de schoonfamilie wordt vrijgelaten, sluit het parket niet uit dat de twee iets met de verdwijning van Saelens te maken hebben.

3 februari In Namen pakt de politie een 61-jarige man uit Aalter op en elders in Wallonië worden vier Tsjetsjenen opgepakt. De politie had enkele weken daarvoor een papier met de naam van de man uit Aalter gevonden in een auto waarin twee Tsjetsjeense mannen zaten. In de auto lag ook een plattegrond van het kasteel. De politie dacht eerst dat het om rondtrekkende inbrekers ging, maar toen de kasteeleigenaar in verdachte omstandigheden verdween, werd de link gelegd met de verdwijning.

4 februari De vijf verdachten worden vrijgelaten na een hele nacht ondervraagd te zijn, bij gebrek aan bewijzen. Ze zeggen dat ze onschuldig zijn. 

7 februari Het gerecht roept de hulp in van het publiek om de zaak op te lossen en verspreidt een opsporingsbericht voor de vermiste Stijn Saelens.

14 februari In Wingene worden "discrete verkenningen" uitgevoerd met het oog op nieuwe zoekacties. Het vriesweer en de sneeuw had die zo goed als onmogelijk gemaakt, nu het weer is beginnen te dooien, kan er opnieuw worden gezocht.

15 februari Er worden zes mensen opgepakt, van wie er vijf al eens eerder opgepakt waren. Het gaat om de schoonvader van Pierre Saelens, zijn schoonbroer, de 61-jarige man uit Aalter en drie van de vier Tsjetsjenen. Het parket spreekt van "nieuwe elementen" in de zaak.

16 februari De zes verdachten verschijnen voor de onderzoeksrechter. De drie Tsjetsjenen worden vrijgelaten, de drie andere mannen worden aangehouden. De speurders zoeken in een bos in Maria-Aalter naar het lichaam van Stijn Saelens. In dat bos heeft de aangehouden man uit Aalter een chalet.

17 februari De politie zet de zoekactie in Maria-Aalter voort en na de middag komt het nieuws dat er een lichaam gevonden is.

18 februari Uit de autopsie van het lichaam van Stijn Saelens blijkt dat de man overleden is aan de gevolgen van een schotwonde.

21 februari De raadkamer in Brugge beslist om de aanhouding van de drie verdachten te verlengen met een maand. De verdediging had om de vrijlating gevraagd.

22 februari Twee van de drie verdachten gaan in beroep tegen de verlenging van hun aanhouding. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent moet zich daar 2 weken later over uitspreken.