Gewapende overval op museum in Olympia

Gewapende overvallers hebben een zestigtal antieke kunstwerken in keramiek en brons gestolen uit het archeologische museum van Olympia. Welke werken er precies gestolen zijn, is nog niet duidelijk.

Volgens burgemeester Thymios Kotzias hebben rond 7 uur vanochtend 2 gemaskerde mannen de vrouwelijke suppoost van het museum overmeesterd nadat ze het alarmsysteem hadden uitgeschakeld. Daarna zijn ze met een reeks objecten "van onschatbare waarde" aan de haal gegaan.

De Griekse minister van Cultuur Pavlos Geroulanos heeft zijn ontslag al aangeboden, maar dat is nog niet aanvaard. Het museum is een van de belangrijkste culturele sites in Griekenland.

De musea in Griekenland kampen volgens de vakbonden met een tekort van ongeveer 1.500 suppoosten. Er is niet genoeg personeel meer om alle shiften volledig in te vullen. Begin dit jaar werden uit de nationale pinacotheek in Athene ook al schilderijen van Picasso en Mondriaan gestolen.