Nederlandse prins Johan Friso bedolven door lawine

De Nederlandse prins Johan Friso verkeert in levensgevaar nadat hij vanmiddag bedolven werd onder een lawine in Oostenrijk. De toestand van de tweede zoon van koningin Beatrix zou wel stabiel zijn. Volgens de artsen kan pas binnen enkele dagen een prognose worden gegeven.
Prins Johan Friso (midden) op skireis samen met zijn vrouw Mabel Wisse Smit (rechts) en koningin Beatrix (links)

De Nederlandse prins Johan Friso is tijdens het skiën in Oostenrijk onder een lawine terecht gekomen. Hij was in het gezelschap van drie anderen buiten de piste aan het skiën, maar de prins zou de enige gewonde zijn. Hij werd gereanimeerd en is overgebracht naar het academisch ziekenhuis van Innsbrück (kleine foto). Zijn toestand is “stabiel, maar niet buiten levensgevaar”.

Volgens de behandelende artsen kan pas over enkele dagen een prognose gegeven worden, wat het vermoeden doet rijzen dat de prins in een coma ligt. Lokale media spreken over een schedelbasisfractuur, maar dat is niet bevestigd.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft contact gehad met koningin Beatrix. “Ze is bij de prins, samen met prinses Mabel”, aldus Rutte. Ook kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn met hun gezinnen onderweg naar Oostenrijk.

“Ik heb de koninklijke familie laten weten dat heel Nederland met hen meeleeft", gaat Rutte verder. Hij zegt zelf niet meer te weten over de medische situatie van de prins. “De beste artsen zijn bij hem. We hebben er alle vertrouwen in, want Oostenrijk heeft een heel goede reputatie voor medische zorg.”

Prins Johan Friso is 43 jaar oud en de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Door zijn omstreden huwelijk met Mabel Wisse Smit maakt hij geen aanspraak op de Nederlandse troon.

Familie naar Friso

Omstreeks half acht vanavond heeft een Fokker 70 vliegtuig van de Nederlandse koninklijke familie een tussenlanding gemaakt op Zaventem. Daar zijn nog een paar familieleden bij opgestapt, en daarna is het toestel vertrokken naar Sankt Gallen, in Zwitserland, op zo'n 200 kilometer van Innsbruck, waar Johan Friso in het ziekenhuis ligt.

Ongeval gebeurd buiten de piste

De lawine kwam iets na de middag naar beneden bij Litzen-Zugertobel, in de buurt van het koninklijke skioord in Lech (zie kaart). Prins Friso zou een 20-tal minuten onder de sneeuw gelegen hebben. Ze hebben hem relatief snel kunnen vinden, omdat hij een elektronisch apparaat in zijn skijas had zitten dat een locatiesignaal uitzond.

Het risico op lawines staat in de streek op niveau 4, dat is het op een na hoogste niveau. Onervaren skiërs werden volgens lokale media geadviseerd om wegens lawinegevaar de pistes niet te verlaten, wat het gezelschap van de prins wel gedaan heeft. Volgens de burgemeester van Lech is de lawine overigens door de skiërs zelf veroorzaakt.

De Nederlandse koninklijke familie houdt haar wintervakanties altijd in het Oostenrijkse dorpje Lech. Gisteren bleek al dat koningin Beatrix en haar gezelschap daar ingesneeuwd zitten. Er was de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen in Lech.