Plantu moet voor de rechter verschijnen voor cartoon

Plantu, de bekende cartoonist van de centrumlinkse krant Le Monde, moet binnenkort voor de rechter verschijnen omdat hij in 2010 een tekening had gemaakt waarop paus Benedictus XVI een kind sodomiseert.

Op 22 maart 2010 publiceerde de Franse cartoonist Plantu op zijn persoonlijke website een tekening waarop paus Benedictus XVI een kind sodomiseert. De tekening met als titel "Pédophile: le pape prend position" verscheen op 3 april van dat jaar ook in de Franse krant Le Monde. De cartoon paste in het kader van de regionale verkiezingen in Frankrijk.

De extreemrechtse beweging AGRIF (Algemeen verbond tegen racisme en voor respect voor de Franse en christelijke identiteit) was "geschokt" door de tekening en diende een klacht in wegens "aanzetting tot discriminatie, haat of geweld tegen een persoon of groep van personen voor hun afkomst of hun al dan niet deel uitmaken van een bevolkingsgroep, ras of bepaalde geloofsovertuiging."

Het parket van Parijs eist nu dat zowel tekenaar Plantu als Eric Fottorino, die de tekening in Le Monde had gepubliceerd, voor de correctionele rechtbank verschijnen.