PS wil "minimumtaks" voor grote bedrijven

PS-vicepremier Laurette Onkelinx wil een "minimumtaks" invoeren voor grote bedrijven. Dat bedrijven als Solvay of AB InBev in België zo goed als geen belastingen betalen kan ethisch langer niet door de beugel, zegt Onkelinx in een interview met Le Soir en De Standaard. De werkgeversorganisaties staan afkerig tegenover het voorstel.

"Op een moment dat je van de bevolking grote inspanningen vraagt, valt het niet uit te leggen dat sommige grote bedrijven geen euro belastingen betalen", zegt de PS-vicepremier. "Is dat normaal, is dat ethisch? Ik denk het niet. Ook kmo's betalen belastingen, waarom dan niet sommige grote bedrijven."

"Die bedrijven gebruiken daarvoor perfect legale systemen en mogelijkheden, dat zal ik niet betwisten. Maar ik vind dat niettemin onrechtvaardig. Voor die bedrijven moet er een minimumbelasting komen", klinkt het.

"Ik wil een budgettaire oefening die strikt en ethisch is en de economie weer op gang brengt", luidt het.

Onkelinx doet wel een tegengeste. In ruil voor de minimumtaks zou de PS bereid zijn om verder te besparen in het overheidsapparaat. "Als we nog kunnen snoeien, dan moeten we dat doen. Maar federaal zitten we wel stilaan op het bot". Onkelinx benadrukt ook dat de PS bij haar standpunt blijft over de index. Een indexsprong blijft onbespreekbaar, net als een verhoging van de btw. Eind deze maand start de federale regering haar begrotingsgesprekken.

Thomaes: "Niet legitiem en heel gevaarlijk"

VBO-topman Rudi Thomaes verwelkomt de suggestie dat er meer groei moet komen. Maar hij ontkent dat grote bedrijven helemaal geen belastingen betalen.

"Het is juist dat die enkele internationale bedrijven die we nog hebben hier veel minder belasting betalen. Maar dat heeft een goede reden. Die bedrijven zijn grotendeels actief in het buitenland. Daar betalen ze veel meer belastingen en dan is het ook normaal dat we hen geen tweede keer belasting opleggen in België."

Thomaes waarschuwt. "Het invoeren van een minimumtaks zou de delokalisatie in de hand werken. Ik hoor helaas dat heel wat middelgrote en grote bedrijven overwegen om hun activiteiten te verplaatsen en we moeten daar heel voorzichtig mee zijn. We hebben de industrie nodig in Vlaanderen."

"Er zijn trouwens ook betere technieken dan deze", vervolgt de VBO-topman. "En er zijn al maatregelen genomen, denk maar aan het niet meer overdraagbaar maken van de notionele intrestaftrek en het afschaffen van een aantal fiscale constructies." Volgens Thomaes zijn de werkgevers meer dan bereid om hierover met de regering mee te denken.

De werkgeversorganisaties VBO, VOKA, UWE en BECI hebben intussen ook gereageerd in een gezamenlijke persmededeling. "Het is zaak om in tijden van noodzakelijke saneringen een groeistrategie te ontwikkelen", klinkt het daarin.

De werkgeversorganisaties benadrukken ook dat de grote multinationals "bijzonder grote bijdragers" zijn aan de sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing. "Bovendien zijn ze ook verweven met toeleveranciers en zorgen ze dus ook voor indirecte werkgelegenheid."