Vande Lanotte: "Havens moeten samenwerken"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) vindt dat de loodsen de Antwerpse haven te lang hebben gegijzeld. Een fundamenteler probleem vindt hij echter de concurrentie tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen.

In Terzake zegt Vande Lanotte dat hij op het punt heeft gestaan om loodsen op te eisen. De opeising is er niet gekomen,, omdat de loodsen afgelopen nacht opnieuw aan het werk zijn gegaan.

Maar hij wijst ook op een voor hem fundamenteler probleem: de uitgesproken concurrentie in plaats van de samenwerking tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen.

"We dienen ons in verspreide slagorde aan, we pakken zelf vracht van de andere af, Antwerpen kijkt naar Zeebrugge en omgekeerd, en ondertussen is de derde hond er mee aan het weglopen. Wat de loodsen gedaan hebben, vind ik niet goed. Maar we moeten ook wel havens eens duidelijk zeggen: samenwerken, integratie en samen naar de buitenlandse markten gaan, is net zo belangrijk", zegt Vande Lanotte.