Voorlichting over holebi’s wordt verplicht in Nederland

Binnenkort moeten alle scholen in Nederland aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Dat gebeurt op verzoek van het parlement. De voorlichtingslessen worden vastgelegd in de kernopdracht van het basis- en secundair onderwijs.
archiefbeeld

De Nederlandse regering gaat een wetsvoorstel om seksuele diversiteit vast te leggen in de kernopdracht van het basis- en secundair onderwijs doorsturen naar de Raad van State. “Scholen mogen zelf vorm geven aan de voorlichting en hun eigen accenten leggen”, aldus Marjan Van Bijsterveldt (CDA), de Nederlandse minister van onderwijs.

Zelf was Van Bijsterveldt geen voorstander om de verplichte lessen over homoseksualiteit en transgenders in de kerndoelen op te nemen, maar uiteindelijk komt ze de vraag van de Tweede Kamer tegemoet: “Ik ben democraat en minister van homo-emancipatie.”

De laatste tijd zijn er in Nederland veel klachten van jonge homo’s die op school gepest worden. Uit onderzoek blijkt ook dat veel jongeren te weinig horen over seksuele diversiteit. “Met deze maatregelen zijn scholen dus verplicht om aandacht te besteden aan dit belangrijk onderwerp”, besluit Van Bijsterveldt.