"Rust in vrede, mijn klein meisje"

Zo'n 1.500 genodigden hebben in de New Hope Baptist Church in Newark, New Jersey tijdens een emotionele viering afscheid genomen van zangeres Whitney Houston. Onder hen tientallen grote namen als dominee Jesse Jackson, Kevin Costner, Stevie Wonder en Elton John. Tijdens de dienst nam het gospelkoor een belangrijke rol in.

Whitney Houston verblufte als jong meisje de gelovigen van de New Hope Baptist Church met haar talent. Vandaag leidde het gospelkoor van de kerk haar begrafenisplechtigheid in met een indrukwekkende vertolking van "The Lord is My Shepherd". "We zijn hier met gebroken harten maar met de kracht van God om het leven te herdenken van Whitney Houston", zei dominee Joe A. Carter.

Wat volgde, was een plejade aan vedetten die warme herinneringen bovenhaalden aan "Nippy", het koosnaampje dat  Whitney al sinds haar kindertijd met zich meedroeg.

Tijdens de optredens van het koor zong en wiegde ook Cissy Houston, de moeder van de overledene, mee vanop de eerste rij. Cissy moest ondersteund worden terwijl ze de kerk binnenkwam. Tijdens de dienst zat ze arm in arm met Bobbi Kristina Brown, de 18-jarige dochter van de zangeres. In het programmaboekje van de misviering stond ook een afscheidsbrief van Cissy aan haar dochter.

"Ik heb het je nooit verteld, maar toen je geboren werd, vertelde de Heilige Geest me dat je niet lang bij me zou blijven. Ik dank God voor de mooie bloem die ik 48 jaar lang mocht grootbrengen en koesteren. Rust in vrede, mijn klein meisje."

Witte rozen en purperen lelies

De dienst werd aaneengepraat door de nicht van Houston, Motownlegende Dionne Warwick. Aretha Franklin, de meter van Houston, was niet aanwezig. Franklin zou normaal zingen tijdens de dienst maar moest om gezondheidsredenen verstek geven.

De zilverkleurige kist bedekt met witte rozen en purperen lelies was al 3 uur voor de plechtigheid de kerk binnengedragen. Terwijl het orkest de intrede van de kist stilletjes begeleidde, zongen de reeds aanwezige koorleden zachtjes "Whitney, Whitney, Whitney".

Hoewel de plechtigheid in gesloten kring plaatsvond, waren er toch zo'n 1.500 genodigden. Onder hen bekende namen als Oprah Winfrey, Kevin Costner, Alicia Keys, Jay-Z en zijn vrouw Beyoncé, Elton John, Stevie Wonder and R. Kelly. Die laatste zong het nummer "I look to you", een hit uit het 7e en laatste album van de zangeres. Ook Bobby Brown, de ex-echtgenoot van Houston, maakte kort zijn opwachting.

"Altijd onzeker"

Kevin Costner, co-acteur in "The bodyguard", vertelde over de onzekerheid van Houston. "In die tijd was ze al een superster maar ze vroeg zich nog steeds af "Ben ik wel goed genoeg? Ben ik mooi genoeg? Zullen ze me wel graag zien?" Het was wat haar groot gemaakt heeft, maar ook wat haar op het einde heeft doen struikelen", zei Costner.

De plechtigheid die bijna 4 uur duurde, werd afgesloten met het nummer "I will always love you", gezongen door Whitney zelf. Het nummer uit de film "The bodyguard" was haar grootste hit.

De vele honderden fans van de zangeres die naar Newark waren afgezakt (foto), mochten de kerk niet binnen. Zij verzamelden her en der in de stad om liedjes van de ster te zingen. Sommigen onder hen zetten zelfs een handeltje op en verkochtten T-shirts met de beeltenis van de zangeres.

Whitney Houston die vorige week op 48-jarige leeftijd overleed, zal in besloten kring naast haar vader John Houston worden begraven.