"Syrische leger schiet op rouwende menigte"

De Syrische troepen van het regime schieten een begrafenisstoet in de hoofdstad Damascus uiteen. Dat zeggen getuigen en activisten. China is in Syrië om te praten met president Assad.
Beelden van de begrafenisstoet die door de oppositie worden verspreid.

Duizenden mensen zijn bijeengekomen in Mazzeh, een wijk in de hoofstad Damascus, vlak bij het paleis van president Bashar Assad.

Ze komen samen voor de begrafenis van drie jongeren die gisteren door het leger werden gedood. De begrafenisstoet is tegelijk een protestbetoging. Maar volgens verschillende bronnen hebben de troepen van Assad ook nu weer het vuur geopend op de betoging.

Daarbij zijn volgens getuigen al zeker vier gewonden en twee doden gevallen. Ook in Homs, Hama en Deraa wordt vandaag opnieuw gevochten. Daarbij zijn ook al twee doden gevallen.

China schaart zich achter plan van Assad

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Zhai Jun is vandaag in Syrië om te praten met Assad.

Net als Rusland heeft China in de Veiligheidsraad van de VN vorige week zijn veto gebruikt tegen een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt en die Assad vraagt om op te stappen.

Na de ontmoeting maakte de Chinese minister bekend dat China Assad steunt met zijn plan om op 26 februari een referendum te houden over een nieuwe grondwet.

Het is nog afwachten of dat referendum er effectief komt, want Assad loste eerdere gelijkaardige beloftes meestal niet in.

Zhai Jun roept daarnaast "de regering, de oppositie en de rebellen" op om een einde te maken aan het geweld en "alles te doen om de rust te doen terugkeren".