"Te weinig zelfvertrouwen, te weinig profiel"

CD&V-senator Rik Torfs haalt fel uit naar zijn eigen partij. "Te weinig vernieuwing, te weinig zelfvertrouwen, te weinig lef en te weinig eigen profiel", is zijn harde analyse in "De ochtend" op Radio 1.

Torfs haalt dit weekend zwaar uit naar CD&V in een interview met De Standaard. In "De ochtend" herhaalt hij zijn kritiek. "Ik heb een aantal vragen omdat de partij zich ideologisch niet voldoende durft te profileren en een beetje bang is van haar eigen schaduw. Er is op inhoudelijk vlak ook te weinig vernieuwing."

"Het blijft toch nog altijd een partij van standen. Dat zou gedaan moeten zijn. Er is te weinig zelfvertrouwen, te weinig lef, te weinig "guts", te weinig eigen profiel", zegt Torfs. De "C" in CD&V zou uitgesprokener moeten zijn, klinkt het ook.

"Er is een gebrek aan lef om op te komen voor wie men zelf is." Het feit dat CD&V in Antwerpen samen één lijst vormt met de SP.A, noemt Torfs een uiting van dat gebrek aan zelfvertrouwen.

Torfs trad in 2010 toe tot de CD&V en werd verkozen tot senator. Samen met toenmalig minister Inge Vervotte lanceerde hij het enerzijds-anderzijds-verhaal, een vernieuwingspoging waarmee uiteindelijk niets gebeurde. En Torfs betreurt dat.

"Laten wij de partij zijn van de grondige analyse. Het feit dat men bang is van enerzijds-anderzijds, dat vind ik juist tsjeverig. Kom toch op voor je eigen traditie, die echt het algemeen belang naar voren schuift", reageert hij.

De CD&V-senator benadrukt wel dat wat hij zegt een oproep is, geen persoonlijke aanval tegen kopstukken als Kris Peeters en Wouter Beke. Al vindt hij het jammer dat die laatste niet meer met hem heeft gesproken sinds zijn verkiezing tot voorzitter. "Een echt diep gesprek van man tot man ligt blijkbaar moeilijk. Ik constateer dat, maar ik blameer niemand."

Wat nu als er geen reactie komt vanuit de CD&V-top? "Dat zou bijzonder jammer zijn", reageert Torfs. "Maar dan heb ik op zijn minst de poging ondernomen. Ik hoop dat de kreet luid genoeg klinkt. Als er werkelijk geen gesprek mogelijk is, dan zou dat wijzen op een diepe inhoudelijke armoede."

Torfs heeft geen spijt van zijn overstap naar de politiek, maar hij is ook niet gebonden aan zijn politieke carrière, benadrukt hij. "Ik ben te oud om niets te doen. Ik wil iets zinvols doen. Als dat kan in de Senaat en de partij, des te beter. Maar anders: "I go where the music takes me". "