Aanhangers van Poetin komen de straten op

In Rusland zijn in verschillende steden tienduizenden mensen op straat gekomen om hun steun te uiten voor premier Vladimir Poetin. Over twee weken zijn er in Rusland verkiezingen.

In het oosten kwamen in Vladivostok zo'n 2.000 mensen op straat. In Volgograd zijn er volgens de politie 10.000 mensen komen betogen bij een temperatuur van -20 graden. In Sint-Petersburg, de stad waar Poetin is geboren, zijn er 60.000 betogers.

De betogers zijn pro-Poetin. De protesten zijn een reactie tegen de verschillende anti-regeringsprotesten die de voorbije weken plaats vonden.

Op 4 maart, over twee weken, zijn er verkiezingen in Rusland. Premier Poetin is kandidaat om opnieuw president te worden en zo Dmitri Medvedev op te volgen. Bij de verkiezingen zijn er vier tegenkandidaten.

Poetin was al president van Rusland van 2000 tot 2008. Wettelijk is het niet toegestaan om langer dan twee opeenvolgende termijnen president te zijn. Daarom was Medvedev de voorbije vier jaar president, maar Poetin bleef als premier de sterke man in Rusland. Nu hoopt hij opnieuw president te worden.