Hartoperatie Japanse keizer Akihito is geslaagd

De Japanse keizer Akihito heeft een bypassoperatie aan zijn hart ondergaan. De operatie duurde ongeveer 5 uur en verliep zonder problemen. De 78-jarige Akihito moet 2 weken in het ziekenhuis blijven.
Akihito werd begroet door de dokters toen hij het ziekenhuis binnenging

De overbruggingsoperatie, die de bloedtoevoer naar het hart moet verbeteren, werd uitgevoerd om het dagelijkse leven van het staatshoofd te verbeteren, zo had een woordvoerder van het paleis voor de start van de ingreep meegedeeld. De operatie werd uitgevoerd in het academisch ziekenhuis in Tokio.

Als er geen complicaties optreden, kan Akihito na 2 weken terug naar huis. Zolang het Japanse staatshoofd in het ziekenhuis verblijft, neemt zijn oudste zoon en troonopvolger Naruhito zijn taken over. Akihito besteeg de troon in 1989, na de dood van zijn vader, keizer Hirohito.

Akihito heeft de voorbije jaren vaker gezondheidsproblemen gehad. In 2003 werd hij geopereerd aan prostaatkanker. En enkele jaren geleden had de Japanse keizer last van stressgerelateerde gezondheidsklachten. Hij verschijnt nog maar zelden in het openbaar.