Italiaanse film "Caesar must die" wint Gouden Beer

De Italiaanse film "Caesar must die" heeft de Gouden Beer gewonnen op het Filmfestival van Berlijn. De film van de broers Paolo (80) en Vittorio (82) Taviani gaat over gevangenen die het toneelstuk "Julius Caesar" van Shakespeare opvoeren.

"Caesar must die" is opgenomen in zwartwit en een combinatie van documentaire en fictie. In de film wordt geacteerd door zware criminelen in de zwaar beveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome.

"We hopen dat mensen die de film zien tegen zichzelf of tegen anderen zullen zeggen dat gevangenen, hoe zwaar hun straf ook is, toch mensen zijn en blijven", zei Paolo Taviani. "Dankzij de sublieme en eenvoudige woorden van Shakespeare, kwamen deze gevangenen voor enkele dagen weer tot leven. Ik zou dit graag aan hen opdragen."

De broers Taviani braken internationaal door in de jaren 70. Ze zijn bekend van films als "Padre pardone", waarmee ze in 1977 de Gouden Palm wonnen, en "Kaos" (1984). Het duo werkt altijd samen. "We zijn als koffie en melk. Het is onmogelijk te zeggen waar het ene eindigt en het andere begint", omschrijven ze het zelf.

Het kostuumdrama "A royal affair" kreeg twee Zilveren Beren, een voor beste acteur en een voor beste script. Mikkel Boe Folsgaard speelt in de film de gekke koning Christian VII.

De 15-jarige Congolese Rachel Mwanza (foto) kreeg de prijs voor beste actrice voor haar vertolking van een kindsoldaat in "Rebelle", een film van de Canadees Kim Nguyen.

De internationale jury van het festival stond onder leiding van de Britse filmmaker Mike Leigh.

Palmares van het 62e Filmfestival van Berlijn

Gouden Beer: "Cesare deve morire" (Caesar must die)

Zilveren Beren:

  • Juryprijs: "Csak a szél" (Just the wind)
  • Beste regisseur: Christian Petzold voor "Barbara"
  • Beste actrice: Rachel Mwanza in "Rebelle" (War witch)
  • Beste acteur: Mikkel Boe Folsgaard in "En Kongelig Affaere" (A royal affair)
  • Beste script: "En Kongelig Affaere" (A royal affair)
  • Beste artistieke bijdrage: Lutz Reitemeier voor de fotografie in "Bai lu yuan" (White deer plain)

Alfred Bauer Prize: "Tabu"

Speciale prijs: "L'enfant d'en haut" (Sister)

Nederlandse film "Kauwboy" bekroond

De Nederlandse film "Kauwboy" van Boudewijn Koole kreeg de prijs voor beste film in de jeugdfilmcompetitie Generation Kplus. Kauwboy vertelt het verhaal van een jongen van 10 die op een dag een kauw mee naar huis neemt. Hij moet de vogel echter verborgen houden voor zijn vader, die vaak driftbuien heeft.