Letten verwerpen massaal Russisch als 2e taal

In Letland heeft een ruime meerderheid van de bevolking zich bij referendum uitgesproken tegen het invoeren van het Russisch als officiële 2e landstaal. 78,25 procent stemde tegen, zo blijkt uit de voorlopige resultaten. De Russen vormen een belangrijke meerderheid in Letland.

Met bijna twee derden van de stemmen geteld, blijkt dat nauwelijks 21,49 procent van de deelnemers voor stemden. De opkomst voor het referendum lag zeer hoog, iets meer dan 69 procent van de stemgerechtigde Letten bracht zijn stem uit.

Volgens politiek analist Ivars Ijabs heeft die hoge opkomst alles te maken met het sterke Letse gevoel van nationale identiteit. "Voor de meeste mensen is dit niet zomaar een politiek spelletje", zegt hij. Vooral in de hoofdstad Riga en de regio's Vidzeme en Kurzeme werd een bijzonder hoge opkomst genoteerd. Het zijn niet toevallig ook regio's waar het nationaal gevoel sterk leeft.

In de regio Latgale, waar overwegend Russisch gesproken wordt en die grenst aan Rusland en Wit-Rusland, daagde slechts 60 procent van de stemgerechtigden op.

Het referendum was afgedwongen door een Russisch-nationalistische groepering. Goed een derde van de twee miljoen Letten is van Russische afkomst, de meesten onder hen zijn migranten uit de tijd van de Sovjetunie. Deze nieuwe Letten voelen zich al jaren gediscrimineerd. Letland maakt deel uit van de Baltische Staten, het is ook lid van de Europese Unie.

Meest gelezen